




آب پنیر : دو ضرب المثل ایتالیایی درباره ی آن وجود دارد: «اگر می خواهی سالم و فعال بمانی، آب پنیر بخور.» و «اگر انسان ها هر روز آب پنیر بخورند، دکترها بیکار می شوند.» از جمله فایده های بی شماری که برای آب پنیر برشمرده اند، می توان به این موارد اشاره کرد: بالابَرنده ی سرعت هضم غذا، بهترین ضدیبوست، بهترین کاهش دهنده ی وزن، بهترین ازبین برنده ی سلولیت، بهترین پایین آورنده ی چربی خون، بهترین تنظیم کننده ی قند خون، بهترین تنظیم کننده ی فشار خون بالا، بهترین مکمل غذایی برای ورزشکاران، بهترین مکمل غذایی برای سال مندان، دارای اثر آنتی اکسیدانیِ فوق العاده، مفید در رشد و تقویت استخوان، تقویت سیستم ایمنی بدن، کمک به دفع سنگ کلیه، کمک به دفع سنگ صفرا، درمان تورم مفاصل دست و پا، مفید برای افرادی که از خوردن مواد حاوی پروتئین منع شده اند.
امروزه با افزایش غذاهای فست فود و کارخانه ای و آگاهی از زیان هایی که برای بدن دارند، بعضی خانواده ها دوست دارند غذای شان را تا حد امکان، خودشان فراهم کنند. به یقین شما هم جزء آن دسته از خانم های کدبانو هستید که سعی در اصلاح برنامه ی غذایی خانواده ی تان دارید.
اگر سلامتی را بر خوردن غذاهای خوش رنگ وبو ترجیح می دهید، خوب است بدانید در سفره ی صبحانه ی شما، جای یک لیوان «آب پنیر» خالی است! آب پنیر در لاتین «whey» و در زبان عربی «ماء الجبن» خوانده می شود.
شاید تا به حال، هنگام تهیه ی ماست و پنیر خانگی، آب زردرنگ آن را ماده ای زاید فرض کرده و دور ریخته اید. در واقع، این همان سِرم یا قسمت مایع شیر است. زمانی که شیر بریده و دلمه می شود، به دو بخش مایع و تکه های جامد بدل می شود که بخش مایع، همان آبِ ماست یا آب پنیر است. اغلب در زمان تولید پنیر خانگی، مقدار زیادی از این ماده ی زردرنگ تولید می شود و افراد غافل از این که بسیاری از گروه مواد آلی، معدنی و هم چنین بسیاری از ویتامین های گروه «ب» در این ماده هست، آن را دور ریخته و با این کار از بخش جامد، که حاوی درصد زیادی از انواع اسید، از جمله: اسیدلاکتیک و تنها برخی پروتئین هاست، استفاده می کنند.
شاید به جرئت بتوان گفت که این املاح، به قدری برای برخی از افراد نیازمند، مانند سال مندان، حیاتی است که با مصرف آن، بسیاری از مشکل ها و بیماری های آن ها برطرف خواهد شد! به ندرت می توان در طبیعت، ماده ای با این خواص منحصربه فردِ درمانی یافت. آب ماست یا آب پنیر در طب سنتی قدیم، جایگاه ویژه ای دارد و نوشیدنیِ شفابخشی است.
آب پنیر دارای پروتئین کامل و شامل همه 9 اسید آمینه های ضروری و لاکتوز کم دارد. از ترکیب ا پروتئین آب پنیر، در عضله سازی،استفاده میشود. همچنین آب پنیر هیچ عوارض جانبی ندارد و در مجله بالینی و تحقیقاتی Medicine1 دریافتند که پروتئین آب پنیر به کاهش وزن کمک میکند همچنین برای مبتلایان به ایدز مفید است.
همه ما با شیر گاو ، گوسفند و مواد لبنی مانند خامه ، کره ، ماست و پنیر آشنایی داریم ، اما این بار با قصد داریم تا شما را با مفاهیم جدیدتری مانند آب ماست و آب پنیر که طی فرآیند تولید ماست و پنیر بدست می آید آشنا کنیم. تا به حال شاید هنگام تهیه ماست و پنیر آب زرد رنگ آن را ماده ای زائد فرض کرده دور ریخته اید ، در واقع این ماده همان سرم و یا قسمت مایع شیر است . زمانی که شیر بریده و دلمه شود به دو بخش مایع و تکه های جامد تبدیل می شود که اصطلاح همان آب ماست و یا پنیر است.
معمولاً در زمان تولید ماست و یا پنیر خانگی همیشه مقدار زیادی از این ماده زرد رنگ تولید می شود و افراد غافل از اینکه بسیاری از گروه مواد آلی، معدنی و همچنین بسیاری از ویتامین های گروه ب در این ماده وجود دارد آن دور ریخته و با این کار از باقیمانده که در صد زیادی انواع اسید از جمله اسید لاکتیک و برخی پروتئین ها است را استفاده می کنند.
شاید به جرات بتوان گفت که این املاح به قدری برای برخی از افراد نیازمند مانند سالمندان حیاتی است که با مصرف آن بسیاری از مشکلات و بیماری های آنها برطرف خواهد شد و به ندرت بتوان در طبیعت ماده ای با این خواص درمانی منحصر به فرد یافت. آب ماست یا پنیر که در عربی به آن "ماء الجبن" گفته می شود در طب سنتی قدیم دارای جایگاه ویژه ای داشته و به عنوان نوشیدنی شفابخش در کتب طب سنتی قدیم یاد شده است.
امروزه نیز در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و یا در حال توسعه با توجه به تحقیقات انجام شده بر روی این ماده حیاتی برای مصرف عموم انواع گوناگون آن را به صورت قرص،مکملهای غذایی،پودر و نوشیدنی در فروشگاهها عرضه میشود که دارای خواص درمانی بوده و گاهی به همراه آبمبوه و طعم دهنده های طبیعی ارائه می شود که مورد استقبال عموم قرار گرفته است . امبدوارم که روزی در کشور عزیزمان شاهد این چنین دستاوردهایی باشیم.
این دارو از نظر خاصیت گرم است. مسهل و بازکننده، مدر و تسکین دهنده ی حالت های التهاب است. در بیماری حاد سوداوی، مالیخولیا، داءالفیل، سوزش ادرار و ضعف کلیه ها و کمک به انجام عمل آن ها، ضدسنگ، ضدزخم مثانه، درمان زخم های تازه و کهنه و کم سویی چشم کاربرد دارد.
خاصیت اصلی آب پنیر، سم زدایی از کل بدن است و به دلیل نفوذ سریع در تمام عروق انتهایی و ریز بدن، کل بدن را از اخلاط غلیظ و گرفتگی عروق ریز بدن پاک سازی می کند؛ به همین دلیل، در درمان انواع لک های پوستی، انواع سده ها، انواع سوء مزاج ها و انواع اختلال های خلقی مفید است.
امروزه به دلیل آلودگی هوا و استفاده از انواع غذاهای کارخانه ای، میزان سموم موجود در خون و کبد زیاد است. توصیه می شود افراد سالم نیز به نوشیدن آن مداومت داشته باشند. مصرف آن در همه ی سنین بلامانع است. پروتئین های آب پنیر، پس از قرارگرفتن در محیط اسیدی معده، سریع از معده عبور کرده و به روده ی کوچک می رسند. این پروتئین ها در آن جا هیدرولیز شده و بهتر از کازئین جذب می گردند. جای تعجب است که این ماده ی خوراکی، تنها در مراکز فروش مکمل های بدن سازی یا داروخانه ها یافت می شود.
آب پنیر، دارای مقادیر زیادی مواد معدنی، به ویژه کلسیم است و ویتامین های محلول در آب آن، مثل ویتامین B2 و B6 نیز بیش تر است؛ بنابراین به فردی که باید چربی و پروتئین کمی مصرف کند و در مقابل به مواد معدنی و ویتامین نیاز دارد، توصیه می شود. ویتامین و آب معدنی موجود در آب ماست، بدون ایجاد کمبود مواد مغذی، لاغرشدن را تسهیل می کند. علاوه بر این، هضم غذا را شدت می بخشد. وقتی پنیر را در آب نمک می اندازیم، بهترین و مفیدترین عناصر آن، از جمله کلسیم را وارد آب کرده و دور می ریزیم و چیزی می خوریم که خاصیت درمانی ندارد. خوردن ماست های ترش شده هم، گاهی خطرناک و زیان آور است.
برای تهیه ی یک مسهل برای افرادی که یبوست دارند، باید هندوانه ای را نصف و هسته های آن را خارج کنید؛ سپس گوشت آن را جداکرده و با نیم لیتر آب ماست، به شکل پوره درآورید. با افزودن وانیل و شکر، مزه ی آن را بهتر کنید. گفتنی است کسانی که یبوست ندارند باید از مصرف آب ماست به این شکل خودداری کنند؛ زیرا باعث اسهال می شود.
تولید یک جای گزین برای شیر مادر، بسیار بحث برانگیز است. نوزادان، روزانه سه گرم لاکتوفرین در هفته ی اول زندگی مصرف می کنند. نوزادی که از شیر مادر تغذیه می کند، از نوزادی که شیرخشک می خورد، میکروفلور روده ایِ غنی تری دارد و بیفیدوباکتریا و لاکتوباسیل موجود در روده ی این نوزادان، به خوبی از کلونیزه شدن میکروب های بیماری زا جلوگیری می کند.
پودر آب پنیر، به علت داشتن لاکتوز و پروتئین، عامل مهمی در قوی کردن آرد و کاهش نقش نشاسته ی گندم است و می تواند سهمی در کاهش بیاتی نان داشته باشد. افزودن سه درصد پودر آب پنیر به آرد نان سنگک، بهترین نتیجه را از لحاظ تأخیر در بیاتی، افزایش حجم و خوش رنگی نان، با خواص رئولوژیک نشان می دهد.
دوز استانداری برای مصرف پروتئین آب پنیر تعیین نشده است. برای تعیین دوز مناسب مصرف باید با پزشک مشورت کرد.
شیر و پنیر حاوی پروتئین آب پنیر هستند.
مصرف دوز بالای پروتئین آب پنیر سبب بروز تهوع، افزایش حرکت های روده، سردرد، تشنگی و نفخ می شود. بیماران کلیوی و افرادی که به شیر حساسیت دارند، باید از مصرف آب پنیر خودداری کنند. مصرف هم زمان آب پنیر و آنتی بیوتیک ها، داروهای درمان پارکینسون و پوکی استخوان، خطرناک است.
آب پنیر دارای لاکتوز است؛ بنابراین افراد مبتلا به عدم لاکتوز باید از مصرف آن خودداری کنند. پس از مصرف آب پنیر، گاهی حالت اسهال و استفراغ ایجاد می گردد که کاملاً طبیعی است و نوعی سم زدایی از بدن است و جای نگرانی ندارد. هرچند مصرف این ماده ی حیاتی برای بدن لازم است، باید مصرف را به ازای هر دو هفته، یک هفته قطع کرد تا باعث تنبلی روده نشود.
خانم های خانه دار خودشان می توانند در منزل، آب پنیر را تهیه کنند. برای این کار، یک لیتر شیر طبیعی را به مدت 20 دقیقه بجوشانید و پس از آن، اجازه دهید تا کمی حرارت از دست داده و ولرم شود؛ سپس یک استکان سرکه ی خرما (توجه داشته باشید که می توانید برای تهیه ی پنیر از سرکه ی انگور و حتی آب لیمو استفاده کنید؛ اما برای داشتن بهترین اثر، از سرکه ی خرما استفاده کنید.)
را به شیر اضافه کرده و به مدت یک الی دو ساعت، ظرف را کنار بگذارید تا شیر بریده و دلَمه شود. شیر دلمه شده را داخل کیسه ی پارچه ای ریخته و آب آن را - که همان آب پنیر است - با این کار جدا کرده و در ظرفی برای مصرف نگه داری کنید. در ضمن، توجه داشته باشید که برای تولید و استفاده از آب پنیر، نباید از ظرف فلزی استفاده کرد.
این نوشیدنی را باید صبح ناشتا و با شکم خالی میل کنید و تمام آب پنیر را بهتر است یک جا بخورید. اگر نتوانستید، در دو وعده مصرف کنید. درمان با آب پنیر، چهل روز است که برای هر روز، باید یک لیتر یا یک کیلو شیر تازه جوشانده شود. البته می توانید در یک جلسه، برای سه روز تا یک هفته آب پنیر آماده کنید. توجه داشته باشید که آب پنیر، باید ولرم مصرف شود. مدت مصرف، تا دو ماه یا شش ماه می تواند ادامه یابد و مقدار آن هم قابل تغییر است. برای کاهش وزن، قبل از هر وعده ی غذایی، یک لیوان آب پنیر، میل کنید.
یک لیتر شیر طبیعی را به مدت 20 دقیقه جوشانده و پس از این اجازه دهید تا کمی حرارت از دست داده و نسبتاً ولرم شود سپس یک استکان سرکه خرما(توجه داشته باشید که می توان برای تهیه آب پنیر از سرکه انگور و حتی از آب لیمو نیز استفاده کرد، اما برای داشتن بهترین تاثیر از سرکه خرما استفاده کنید) را به شیر اضافه کرده و به مدت 1 الی 2 ساعت ظرف را کنار گذاشته تا شیر بریده و دلمه شود. شیر دلمه شده را داخل کیسه پارچه ای ریخته و آب حاصل از آن را که همان آب پنیر است را با این کار جدا کرده و در ظرفی برای مصرف نگهداری کنید.
بالا برنده سرعت هضم غذا ، بهترین ضد یبوست ، بهترین کاهش دهنده وزن : این ماده حیاتی با دارا بودن مقادیر بالای املاح و بسیاری از باکتری هایی که در عمل هضم غذا شرکت کرده و باعث تحریک حرکات دودی روده می شوند و با توجه به سرعت بالای هضم این ماده باعث دفع هرچه بهتر ، روان شدن مدفوع و ایجاد حالت نیم اسهالی می شود که هم یبوست را از بین برده و باعث تخلیه هر چه بهتر روده ها شده که در نتیجه کاهش وزن را در پی دارد . بهتر است برای رسیدن به این مهم پس از هر وعده غذایی یک لیوان آب پنیر تهیه شده را میل نمایید.
و دیگر خواص عالی آب پنیر
نکات مهم
آب تهیه شده به هنگام فرآیند تولید ماست نیز خواص ذکر شده را داراست که می توان با استفاده از پارچه آن را از ماست جدا و مصرف کرد.
می توان مقدار شیر را به میزان بیشتر در نظر گرفته و مقدار بیشتری آب پنیر را برای مصرف حداکثر یک هفته تهیه نمود.
برای نگهداری آب پنیر از ظروف فلزی استفاده نکنید.
افرادی که دچار مشکلات روده ای مانند " کولیت روده(سندروم روده تحریک پذیر ibs)" هستند نباید از آب پنیر استفاده کنند.
آب پنیر حاوی لاکتوز است ، بنابراین افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز باید از مصرف آن خودداری کنند .
هر چند مصرف این ماده حیاتی برای بدن لازم است باید مصرف را به ازای هر دو هقته یک هفته قطع کرد تا باعث تنبلی روده نشوید.
گردآوری